צילום איננו קשור למצלמה. הוא אפילו לא קשור בדמויות שאתם מצלמים. צילום הוא היכולת לספר סיפור עוצמתי בתמונות. צילום הוא כלי לייצר מודעות והבנה של תרבויות, קהילות ומדינות. הוא כלי שעוזר להבין את הדברים המשותפים לעולם שאנו חולקים. הדרך לעשות זאת היא על ידי היכולת לראות את עצמנו באחרים.
צלמים רבים נוסעים למדינות זרות ומתגוררים למשך תקופות במקומות מרוחקים ומבודדים. הם הופכים לשקופים ובלתי נראים על מנת להתקרב לתושבים/חיי הפרא של המקום, כדי להביא את הסיפורים שלהם למודעות. הרגעים האינטימיים ביותר הם גם בעלי המשמעות הגדולה ביותר. עבור צלמים שמצלמים בנסיעות, הצילום הוא הדרכון שלהם להיכרות עם אנשים, הכלי שלהם ללמידה והדרך שלהם לחוות תרבויות חדשות. לכן חשוב להבין את השיטות לספר את הסיפורים מבלי להיפגע בתהליך.
להלן עשרת החוקים שכדאי לעקוב אחריהם בטיול הצילום הבא שלכם.
1. ערכו מחקר
קראו ולמדו כמה שיותר על המקום אליו אתם נוסעים, אפילו חקרו קצת בתקשורת המקומית ובמדיה החברתית. סיפורים מקומיים נותנים מושג על מה שקורה במקום. בנו יחסים עם המקום לפני שאתם עולים על המטוס. הפכו לחברים בפייסבוק של צלמים ומקורות מהאזור, או כאלה שביקרו באזור. שאלו שאלות רלבנטיות בפורומים של מטיילים.
2. העמיקו
טיולי צילום הם יותר מהרפתקה. למרות שבדרך כלל חווים דברים יצאי דופן במהלכו, יש בו הרבה יותר מכך. הקסם מתחיל כאשר נמצאים מספיק זמן במקום ומתחילים להבין אותו לעומק ולקבל תובנות לגביו. זה דורש הרבה סבלנות, התמדה ואורך רוח – אבל עדיף לפעמים לבלות יותר זמן במקום אחד מאשר להספיק את הכול. דרך אחת לעשות זאת היא לקבוע מראש טיול ליעד אחד, או לנסוע לאותו יעד מספר פעמים.
3. שמרו על אותנטיות ורגישות
הדרך היחידה לייצר תמונות כנות של אנשים אמיתיים, כאלה שיעוררו רגש והזדהות, היא להיות אותנטיים. צילום של תמונות אותנטיות היא מיומנות שצלם יכול לפתח, והיא דורשת קודם כל כבוד אמיתי כלפי הסובייקט המצולם ובנייה של מערכת יחסים עמו. תמונות של אנשים כמעט אף פעם לא יהיו מוצלחות אם תצלמו אותם ממרחק. הניחו בצד את עדשת הטלה-פוטו ותהיו בתוך הרגע.
דברו עם אנשים – בין אם זו ברכת שלום, הסבר על מה שאתם עושים במקום או שיחה ארוכה. חשוב להתחבר לאנשים שאתם מצלמים. זכרו – יש לכם יותר במשותף איתם מאשר נדמה לכם. אל תסתכלו על אנשים בתור שונים או אקזוטיים, אלא להפך, התמקדו בדברים שיש לכם איתם במשותף.

צילום: עינת טורס
4. הכירו את הציוד שלכם
כשאתם מפגינים חשש או מתח, אנשים קולטים את זה ולא יכולים להרגיש בטוחים עם נוכחות המצלמה שלכם. הכירו את הציוד שלכם כדי שתוכלו להתמקד בסובייקטים שלכם. הפגנת ביטחון עצמי יגרום לכך שגם הם ירגישו בטוחים. פשטות היא בדרך כלל המפתח להצלחה, לכן רצוי לא להביא ציוד חדש לנסיעה או משימה, אלא קודם לבחון אותו בבית ולצלם איתו כמה פעמים בסביבה המוכרת. בכל מקרה, רצוי להביא תמיד גיבוי לטיול. זה בסדר להשתמש בטכנולוגיה החדישה והטובה ביותר, אבל דעו איך להשתמש בה באופן מקיף לפני שאתם מצרפים אותה לטיול.
5. ערכו רשימות
אתם אולי חושבים שתזכרו את כל מי שתפגשו, אבל הזיכרון לא עומד במבחן הזמן. שיטה אחת היא לרשום בפנקס את שמות האנשים, תיאור קצר של מה שהם לבשו ואיפה פגשתם אותם, אבל החיסרון הוא שכאשר תחזרו הביתה ותעברו על התמונות תגלו שצילמתם הרבה ילדות עם שמלה ורודה. שיטה טובה ועדכנית יותר היא להוריד אפליקציה שמאפשרת לכם לכתוב רשימות על תמונות ספציפיות ואף לקבל הסכמה של המצולם על הצילום. בכל מקרה, מומלץ לא להתעכב עם עיבוד התמונות ולעשות זאת מיד לאחר הטיול או אפילו במהלכו – כשהזיכרון עדיין טרי.
6. התלבשו בצורה הולמת
הרעיון הוא להתמזג בקהל, לא לבלוט. היו רגישים לנורמות וקודי הלבוש וההתנהגות במקום אליו אתם הולכים גם על מנת שלא להתבלט וגם כדי להתקבל על ידי הקהל ולא לגרום לאנטגוניזם או איום כלשהו. נשים צלמות – תמיד מומלץ לקחת בתיק צעיף/עליונית כלשהי במידה ותיכנסו למקום קדוש או לקהילה עם כללים מסוימים. לבוש ומראה חיצוני הוא אחד הדרכים המרכזיות להראות כבוד כלפי המקום והאנשים. כדאי גם להימנע מלהיראות כמו צלם/תייר במובן הכי נדוש של המילה: בלי מכנסי דגמ”ח או וסטים עם הרבה כיסים.
7. פגשו את המנהיגים
בין אם אתם בעיר או בשכונת מצוקה, תמיד יש היררכיה פנימית. אם תיקחו כמה רגעים להסביר מה מעשיכם שם ותקבלו את ברכת מנהיג או זקן הקהילה, תרגישו בטוח יותר להסתובב ולצלם את שאר התושבים במקום. הידיעה שיש צלם באזור מתפשטת מהר יותר ממה שאתם חושבים, ואתם רוצים שאנשים ייפתחו את דלתותיהם בפניכם – ולא ייסגרו אותן.
8. לכו עם האינסטינקטים שלכם
חשוב להסתמך על טוב לבם של זרים, בלי זה יהיה קשה להסתדר במקומות חדשים. וזה נכון שרוב האנשים הם טובי לב ואדיבים. עם זאת, זכרו גם להיות השומרים של עצמכם. סמכו על האינסטינקטים שלכם ואל תהיו שאננים. גם אם המקום מרגיש בטוח והאנשים נראים נחמדים, אל תפסיקו לעמוד על המשמר. הדרך הטובה ביותר לשמור על עצמכם, היא כמובן לבסס יחסים מראש.
9. תנו בחזרה
הסובייקטים שלכם נותנים מעצמם עבורכם. אל תנצלו את הפתיחות שלהם ואת הנכונות שלהם לחלוק עמכם (ובהמשך, עם כל העולם) את חייהם. אל תתייחסו אליהם כמו אל דוגמנים ודוגמניות – שלחו אליהם כמה תמונות לאחר פיתוח, הוקירו את הרגעים שאתם חולקים עמם והתייחסו אליהם יפה. אל תבטיחו דברים שאתם לא מתכוונים לקיים. בימים אלו, בהם רבים מהאנשים מחוברים דיגיטלית, אפשר אפילו לשלוח תמונות באימייל אם תדאגו לקחת את הכתובות מבעוד מועד.
10. תיהנו!
לצלם את התמונה המושלמת זה חשוב כמובן, אבל תודו על כך שניתנה לכם ההזדמנות להגיע למקום אליו רציתם להגיע. תיהנו מהרגע. אם אתם נינוחים, גם המצולמים שלכם יהיו נינוחים והדבר יטיב עם הצילומים ועם הסיפורים שהם מספרים.
לסיכום, אם לקחת דבר אחד מכל מה שכתוב כאן, כדאי שזו תהיה ההבנה שאתם לא רק צלמים – אתם מספרי סיפורים. בטיולים העתידיים שלכם, השתמשו במצלמה שלכם לא רק בתור שלוחה של העין שלכם אלא גם כשלוחה של הלב.
ב”סטודיו גברא” אנחנו מעודדים טיולי צילום – הם מלמדים המון, חווייתיים וכמובן מהנים. טיולי הצילום הקרובים:
סדנא חווייתית של צילום אוכל תתקיים בצפון איטליה בחוה”מ סוכות. מסע בלתי נשכח של השראה והעשרה בהנחיית הצלמים דן לב ורון מנדיל.
במסגרת קורס צילומי לייף סטייל עם לירון אלמוג, ייצאו 4 סיורים למקומות שונים בארץ כדי לצלם אנשים, תרבות והווי במקומות חדשים.
רוב הסיורים יתקיימו בחודש אוקטובר. לפרטים והרשמה לחצו כאן