עקרונות החשיפה – על הקשר בין יחסי צמצם, מהירות ורגישות

המונח “חשיפה” בתחום הצילום מתייחס לכמות האור אשר פוגעת בחיישן המצלמה. מידת החשיפה בצילום קובעת בפועל את מידת הבהירות או הכהות של התמונה וניתן לשלוט בחשיפה באמצעות אחד משלושת הכלים- הצמצם, מהירות התריס וה-ISO. שינוי באחד מהפרמטרים האלו, ישפיע על החשיפה ולמעשה על המראה הסופי של התמונה. מהם עקרונות החשיפה ואיך לשלוט נכון ביחסי הגומלין שבין הצמצם למהירות התריס והרגישות? כל זאת ועוד במדריך שהכנו עבורכם.

כדי להבין כיצד נוצרת תמונה יש להבין את המושג חשיפה בצילום. המושג חשיפה, מייצג את כמות האור אליה נחשף חיישן המצלמה, כמות האור הנלכדת על גבי החיישן ולמעשה מייצרת את התמונה. במצלמות המתקדמות טכנולוגית ניתן לבחור בחשיפה אוטומטית (A/P), חצי אוטומטית (AV/TV) או ידנית (M). צלמים שאינם מיומנים ישאירו למצלמה לקבוע את החשיפה באמצעות אחד מהמצבים האוטומטיים, אך צלם מקצועי יבחר מראש את הפרמטרים בהתאם לתוצאה אליה הוא רוצה להגיע, ויקבע את החשיפה בצורה ידנית, כך הוא יוכל לצלם תמונות מקוריות המתבלטות מעל היתר.

שליטה ידנית בחשיפה מבוססת על שלושה פרמטרים עיקריים המכונים גם השילוש הקדוש של עקרונות החשיפה, כלומר מפתח צמצם, מהירות התריס ורגישות (ISO).

 

צמצם במצלמה

 

הצמצם הוא מפתח העדשה, כלומר ה”חור” דרכו האור עובר דרך העדשה. לכל עדשה יש טווח של אפשרויות להגדרת הצמצם, מקטן ועד גדול.

את מפתח הצמצם קובעים במספרי f, צמצם פתוח לרווחה מאופיין במספר קטן כמו f/2.8 המאפשר לכמות אור גדולה יותר לעבור (אחת מההשפעות הנוספות של צמצם פתוח הוא עומק שדה רדוד). צמצם סגור יותר מאופיין במספרים גדולים כמו f/16, ובמצב זה כמות האור העוברת קטנה יותר (וכך בהתאמה גם עומק השדה עמוק יותר ואזורי המיקוד מתרחבים).

צמצם במצלמה מווסת את כמות האור החודרת למצלמה ובמקביל קובע גם את עומק השדה, משפיע גם על חדות התמונה ועל איכות הצילום הסופי.

 

מהירות תריס

 

מהירות התריס היא משך הזמן שלוקח לאור להגיע לחיישן המצלמה, ובאמצעות שליטה במהירות התריס ניתן להשאיר למצלמה את השליטה בחשיפה. אם בוחרים מהירות תריס גבוהה כמו 1/1000 ניתן ליצור את אפקט הקפאת התמונה, למשל בצילום מים זורמים, ומהירות תריס איטית יוצרת את תחושת התנועה של האובייקט.

 

ISO – רגישות החיישן

 

ISO קובע את הרגישות לאור החיישן, ניתן להגביר את האור שפוגע בחיישן המצלמה וכך מקבלים גמישות בבחירת מהירות התריס והצמצם. בדרך כלל משתמשים ב-ISO נמוך ככל האפשר כדי להימנע מגרעון ורעש בתמונות.

 

מד האור (PHOTOMETER)

 

מד האור מספק חיווי על רמת החשיפה. כאשר מד האור מאוזן יש ערך 0 והחשיפה הינה מאוזנת. אם מד האור במצלמה מציג ערך שלילי יש תת חשיפה והתמונה הסופית תהיה חשוכה. אם מד האור מציג ערך חיובי התמונה הסופית תסבול מבהירות יתר לכן יתכנו אזורים הנראים שרופים בתמונה.

חשוב לדעת כי לחיישן מדידת החשיפה במצלמות המודרניות יש מספר מצבי מדידה, השיטות השונות למדידת אור נועדו להתאמת צורת המדידה המתאימה ביותר למצב ולסצנה:

מדידה ממוצעת

ממוצע של מדידת האור מהתמונה כולה.

מדידה נקודתית (ספוט)

מדידת האור מאזור של 1% עד 2.5% משטח הפריים.

מדידה מטריקס

מדידה אוטומטית הנחשבת למשוכללת יותר משיטת המדידה הממוצעת.

את מדידת האור מבצעים באמצעות מד האור המובנה במצלמה, זהו חיישן רגיש לאור וכאשר לוחצים בעדינות על כפתור הצילום (חצי לחיצה) במצלמה מגיעים למצב אמצע ובו נעשות שתי פעולות:

– ביצוע חדות, כלומר פוקוס.

– מדידת חשיפה.

כאשר לוחצים על כפתור הצילום החיישן מגיב לאור המגיע אליו דרך העדשה, החיישן מתרגם את כמות האור לשני נתונים (צמצם ומהירות תריס) המופיעים בעינית או על הצג, ובשילוב עם רגישות הסנסור שולטים בחשיפה.

 

סיכום

 

כדי ללמוד עקרונות חשיפה בצילום ולרכוש טכניקות מתקדמות בעולם הצילום – כדאי גם לכם ללמוד קורס צילום מתקדם ומקצועי. בית הספר לצילום סטודיו גברא מזמין אתכם ללמוד קורסים וסדנאות צילום. הכנסו עכשיו לאתר למידע נוסף על לימודי צילום בבית הספר המוביל לצילום.

למידע ופרטים נוספים כתבו לנו:




      שלחו הודעה
      לוגו ריבוע שקוף

      תודה שנרשמתם ליום הפתוח!

      פרטים נוספים ישלחו במייל בהקדם

      דילוג לתוכן