אחרי שהחלטנו האם אנחנו בוחרים במצלמת DSLR או ב MIRRORLESS, בהתאם לסגנון שמתאים לנו ובחרנו את גודל החיישן בהתאם לשימושים שלנו במצלמה או התקציב אותו החלטנו להשקיע, נשאר החלק השלישי והוא לא פחות חשוב- הבחירה בעדשה המתאימה.
נאמר מלכתחילה כי בחירת העדשה המתאימה עלולה להיות מבלבלת, ניתן למצוא עדשות שמחירן כמה מאות שקלים וישנן אחרות שעולות אלפי ואף עשרות אלפי שקלים ולכן ננסה לעשות סדר.
נתחיל מהגדרות
כשאנו בוחנים עדשות שונות הן מוגדרות בשני מספרים לדוגמא 50 מ”מ 2.8/F
המספר המוצג בצמוד לאות F הוא מפתח הצמצם המקסימאלי של העדשה- על ההשפעות של הצמצם נדבר במאמר אחר.
המספר המוגדר במ”מ הוא אורך המוקד- אורך המוקד בעדשת מצלמה מתייחס למרחק האופטי מבין נקודת המוקד של העדשה לנקודת הפוקוס על החיישן, במילים אחרות, זהו המרחק מן העדשה שבו התמונה הופכת להיות בפוקוס, כלומר חדה וברורה. אורך המוקד יוצר למעשה את המפתח (הזווית) שבה אנו מביטים על האובייקט ועל הרקע, אורך המוקד יוצר את תחושת הפרספקטיבה ועומק השדה ומשפיע על היחס בין האובייקטים בתמונה לבין הרקע, על המראה וההרגשה של התמונה הסופית (גם בנושא זה נרחיב במאמר על העדשות השונות).
לאחר שהבנו את ההגדרות הבסיסיות נבחין בין שני סוגי עדשות- עדשות קבועות ועדשות זום- לעדשות הקבועות (prime lens) יש אורך מוקד קבוע, כלומר העדשה מציעה אורך מוקד קבוע כמו למשל 50 מ”מ או 85 מ”מ. בעוד שלעדשות זום (zoom lens) יש אורך מוקד משתנה (בין שני טווחים), כלומר היא מסוגלת לקבוע תצוגה רחבה יותר או צרה יותר, כמו למשל עדשת זום 24-105 או עדשת זום 80-200.
ההבדלים העיקריים בין עדשה קבועה לעדשת זום הן:
- גמישות התצוגה: עדשת זום מציעה גמישות רבה יותר בתצוגה, מכיוון שניתן לשנות את האורך המוקד בין צר לרחב, בעוד שעדשה קבועה מציעה אורך מוקד קבועה.
- איכות תמונה: במקרים רבים, עדשות קבועות מציעות איכות תמונה גבוה יותר בהשוואה לעדשות זום באותו טווח מוקד, זאת מכיוון שעדשות קבועות מתוכננות לספק ביצועים באורך מוקד ספציפי.
- גודל ומשקל: עדשות קבועות עשויות להיות קטנות וקלות יותר מעדשות זום, מכיוון שיש בהן פחות חלקים מכניים, בעוד שעדשות זום עלולות להיות יותר כבדות וגדולות.
הבחירה בעדשה קבועה או בעדשת זום מושפעת מהצרכים שהצלם מגדיר לעצמו ומסגנון הצילום שלו, ישנן עדשות פופולריות לצילום פורטרטים, אחרות לצילום מזון או לצילום אדריכלי, לעומתן עדשות לצרכים כמו צילומי ספורט, צילומי טבע, ציפורים וכו’ או עדשות ייעודיות לצרכים ספציפיים- עדשות מאקרו או עדשות טלה בעלות אורך מוקד גדול במיוחד.
צלמים שרוכשים את העדשה הראשונה שלהם יעדיפו ובצדק בעיני, לבחור עדשת זום המאפשרת להם טווח זוויות משתנה, גם אם זה בא במידה מסוימת “על חשבון” האיכות.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי במקרים רבים נמכרת מצלמה ראשונה כ”קיט” ויחד עם גוף המצלמה נמכרת עדשת זום בסיסית שאיכותה נמוכה, במקרים אלו, אנו ממליצים לבחון את האפשרות “לשדרג” את העדשה ולרכוש עדשת זום יותר איכותית (גם אם היא עולה עוד כמה מאות שקלים…).
ובכל זאת, למי שקרא עד כאן ורוצה להבין מעט יותר לעומק- מה משפיע על איכות העדשה ולמה יש עדשות שאורך המוקד שלהן זהה אך יש פער עצום במחירן.
איכות העדשה של מצלמה מושפעת מכמה גורמים עקרים, כגון החומר ממנו עשויה העדשה, רמת הגימור וליטוש העדשה, סוג הציפוי ותהליכי הבקרה בייצור- עדשות איכותיות יותר יספקו תמונות חדות יותר ומדויקות יותר.
עדשה בעלת איכות גבוה תיתן תמונה חדה יותר, עם קונטרסט גבוה ויחד עם זאת פרטים בחלקים הבהירים ובחלקים הכהים של התמונה, עדשות איכותיות עשויות להעביר צבעים בצורה נכונה יותר, לשקף את רמות האור בצורה אופטימלית ולהוריד את רמת “הרעש”, באופן כללי, עדשה באיכות גבוהה תספק תמונות טובות יותר, עם פרטים, חדות וצבעים אמיתיים יותר.
לכן, בבחירת העדשה המתאימה חשוב לשקול לא רק את אורכי המוקד אלא גם את איכותן האופטית של העדשות.
לדוגמא, נתייחס לשתי עדשות 50 מ”מ של קנון, האחת- עדשת 50 מ”מ EF 1.8/F STM זוהי עדשה באיכות בסיסית של קנון, מפתח הצמצם המירבי שלה הוא f/1.8, זוהי עדשה “NORMAL” הדומה לזווית הראייה של העין האנושית ולכן בסה”כ העדשה מספקת תמונות טובות בתנאי אור סבירים.
עלות עדשה כזו כ- 550 ₪ וזו נחשבת עדשה זולה שבהחלט שווה את מחירה.
לעומתה עדשה נוספת בעלת אורך מוקד זהה: 50 מ”מ EF L1.2/F USM, היא דוגמה לעדשה באיכות גבוהה של קנון, עם מפתח צמצם מירבי של f/1.2, תמיכה בטכנולוגיית Ultra Sonic Motor (USM) לפוקוס מהיר ושקט, ובנייה אופטית מתקדמת, היא מספקת תמונות באיכות מעולה עם דיוק וביצועים מרשימים, עדשה כזאת יכולה להגיע למחיר של כ- 4,000 ₪.
האם הפער במחיר “שווה את זה?” התשובה היא כמובן בצרכים- מה השימושים וכמובן גם בתקציב העומד לרשותך.
לסיכום
כשאנו באים לרכוש עדשה יש שתי שאלות שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו (או אולי שלוש…):
- מה השימושים שאנחנו מייעדים לעדשה? בתחילת הדרך, מקצועי, ייעודי לתחום מסוים וכו’
- מה התקציב העומד לרשותנו?
- השאלה השלישית והברורה מאליה… עם איזו מצלמה אנחנו עובדים.
זה היה המאמר השלישי מתוך טרילוגיית שלוש השאלות הנפוצות לקראת רכישת מצלמה- DSLR מול MIRRORLESS, חשיבות גודל החיישן וחשיבות העדשה.
ישנו מאמר נוסף המתייחס ספציפית לרכישת צלמה ראשונה – מומלץ לעיין גם בו (קישור כאן)
ובכל מקרה בשוק של היום שבו יש עשרות ומאות דגמים של מצלמות, כשההיצע משתנה עם דגמים חדשים שיוצאים בכל מספר חודשים, אם זו המצלמה הראשונה אנחנו ממליצים בחום לעשות את השלבים הבאים:
- להחליט עוד לפני שהולכים לחנות פחות או יותר על תקציב.
- לברר לגבי חנות צילום מקצועית (אתם מוזמנים לדבר איתנו ולקבל המלצות).
- לגשת לחנות, לשאול שאלות, להחזיק את המצלמה ביד “להרגיש אותה” ופשוט לבחור.
ואז להגיע אלינו ולפתוח את הדלת לעולם חדש וקסום של צילום…
בהצלחה!!!